Centrum Prasowe / Komunikaty prasowe

Stelmet wdraża zintegrowany System Informatyczny SAP

Stelmet („Stelmet", „Grupa"), największy w Polsce i jeden z największych w Europie producentów drewnianej architektury ogrodowej, podpisał umowy dotyczące licencji na korzystanie z oprogramowania oraz wdrożenia zintegrowanego Systemu Informatycznego SAP. Nowy projekt Stelmetu usprawni zarządzanie firmą między innymi poprzez stworzenie możliwości bieżącej kontroli wykorzystywania zasobów.

Obie umowy podpisane zostały z ICG Wdrożenia SAP (ICON Consulting Group sp. z o.o.) będącym partnerem SAP - światowego lidera wśród dostawców oprogramowania biznesowego dla firm. Wartość inwestycji wynosi ponad 3 mln zł. Projekt realizowany będzie od czerwca 2008 r., a całkowite zamknięcie projektu planowane jest wraz z zakończeniem roku obrotowego 2009/2010.

- Dzięki wdrożeniu systemu informatycznego SAP spółka będzie w stanie bardziej efektywnie zarządzać produkcją oraz zasobami surowców i produktów. Usprawnimy system przepływu informacji i raportowania, co jest szczególnie ważne w kontekście naszych planów giełdowych - powiedział Krzysztof Nowosadko, Wiceprezes Zarządu Stelmet.

Stelmet zamierza objąć działaniem systemu SAP centralę Spółki, oddziały produkcyjne (Zakłady Produkcji Drewnianej Architektury Ogrodowej w Jeleniowie, Lubięcinie, Kowarach i Zielonej Górze), a także filie podlegające zakładom produkcyjnym.

System SAP zostanie wdrożony w obszarach finansów, sprzedaży, logistyki i planowania produkcji i gospodarki remontowej. Wdrożenie obejmuje również uruchomienie hurtowni danych. Zaprojektowane i zrealizowanie zostaną unikalne rozwiązania wspierające optymalizację wykorzystania surowca drzewnego.

W ramach umowy Stelmet nabył prawa licencyjne do wykorzystywania systemu dla 120 użytkowników profesjonalnych, a docelowo planowane jest objęcie systemem ponad 250 użytkowników. Dla SAP Polska to jeden z największych kontraktów licencyjnych w 2008 roku.

Dodatkowe informacje:

Stelmet S.A.

Grupa Stelmet jest największym w Polsce i jednym z największych w Europie producentów drewnianej architektury ogrodowej, czyli wyrobów z drewna przeznaczonych do grodzenia, wyposażenia i dekoracji ogrodów, parków, tarasów i innych miejsc służących rekreacji.

Główne zakłady produkcyjne Stelmet znajdują się w Jeleniowie, Zielonej Górze, Lubięcinie (województwo lubuskie) oraz Kowarach (województwo dolnośląskie). Spółka przeprowadza samodzielnie pełen proces produkcyjny - od zakupu drewna okrągłego po pakowanie wyrobów gotowych.

Produkty Spółki (m.in. płoty ekranowe, kratki, pergole i kwietniki, podesty, altany) sprzedawane są przede wszystkim na eksport. Głównymi rynkami zbytu są kraje Unii Europejskiej (m.in. Francja, Niemcy, Holandia, Wielka Brytania), ale również takie kraje jak Norwegia, czy Turcja. Eksport stanowi ponad 80% przychodów.

W związku z rosnącym popytem na produkty Spółki, Stelmet realizuje intensywny plan inwestycyjny. Obok zwiększenia mocy produkcyjnych w ramach dotychczasowego asortymentu, Stelmet planuje poszerzyć swoją ofertę o produkcję drewnianych domków ogrodowych. Jednocześnie, wykorzystując dostęp do surowca, Spółka planuje rozpocząć już na początku 2008/2009 r. (rok obrotowy trwa od 1 lipca do 30 czerwca) produkcję pellet - ekologicznego paliwa wykorzystywanego do ogrzewania domów i innych pomieszczeń. Pozwoli to Spółce efektywnie i rentownie zagospodarować produkty uboczne powstałe z przetarcia i obróbki drewna (wióry, trociny) i rozpocząć działalność na nowym, szybko rozwijającym się rynku. Plan inwestycyjny na lata 2006/2007 - 2009/2010 ma wartość ok. 450 mln zł.

Stelmet osiąga coraz wyższe przychody i wyniki finansowe. W roku obrotowym 2006/2007 (zakończył się 30 czerwca 2007 r.) Grupa osiągnęła 221,7 mln zł przychodów (wzrost o 38% w porównaniu z rokiem 2005/2006), 54,9 mln zł na poziomie EBITDA (wzrost o 62%) i 34,3 mln zł zysku netto (wzrost o 89%).

ICG Wdrożenia SAP (ICON Consulting Group sp. z o.o.)

Firma z siedzibą w Poznaniu specjalizuje się we wdrożeniach systemów ERP, takich jak SAP R/3, oraz prowadzi rozwój własnych produktów programistycznych SAP. Posiada 10 lat doświadczeń zebranych przy wdrożeniach systemu SAP w Polsce i za granicą oraz ponad 130 klientów w 27 branżach. ICG zatrudnia ponad 90 specjalistów i certyfikowanych konsultantów SAP. Ściśle współpracuje z SAP Polska, Microinput, Symbol Technologies oraz SEEBURGER, niemieckim dostawcą platformy integracyjnej, współpracującej z systemem SAP.

SAP

SAP jest wiodącym w świecie dostawcą rozwiązań biznesowych. Jego oprogramowanie stosuje ponad 46,000 klientów z przeszło 120 krajów. W Polsce z rozwiązań SAP korzysta ok. 1100 firm i instytucji. Rozwiązania biznesowe SAP pomagają przedsiębiorstwom pogłębiać relacje z klientami, optymalizować współpracę z partnerami oraz zapewniać efektywność łańcuchów dostaw i działań biznesowych.

Niniejsza informacja ma wyłącznie charakter promocyjny i nie stanowi publicznej oferty nabycia papierów wartościowych Spółki. Prospekt emisyjny Spółki wraz z informacją o miejscach, w których będzie on dostępny, zostaną opublikowane po zatwierdzeniu Prospektu przez Komisję Nadzoru Finansowego.

Stelmet S.A. jest producentem wyrobów z drewna przeznaczonych do grodzenia, wyposażania i dekoracji ogrodów, działek, tarasów, balkonów, parków, marketów oraz wszelkiego rodzaju przestrzeni rekreacyjnych.

Stelmet S.A.
ul. Gorzowska 20, 65-127 Zielona Góra
tel. 68 329 38 00, fax 68 329 38 07, e-mail stelmet@stelmet.com

Stelmet S.A. nie wspiera starszych wersji przeglądarek, które mogą nie obsługiwać wszystkich funkcjonalności serwisu. Prosimy o skorzystanie z najnowszych wersji przeglądarek Google Chrome, Firefox, Internet Explorer lub innych.
Nie pokazuj więcej tego komunikatu